Συζήτηση για θέματα φυσικού περιβάλλοντος με τον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη
- efimeridalykchort
- 4 days ago
- 6 min read

Των Καλουδά Ε., Κεχαγιά Ν., Λόγγου Τ., Σταυρίδου Κ., Τσινίδη Ν.
Εκπροσωπώντας το σχολείο του Χορτιάτη, πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας του «Γυάλινου Κόσμου» είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη στο Δημαρχείο, για να του πάρουμε συνέντευξη. Ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και ευγένεια και απάντησε με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις μας. Το θέμα μας ήταν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και η προστασία του.
Θα θέλαμε να μάθουμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας και ποια μέτρα λαμβάνονται για την επίλυσή τους.
«Είμαστε ένας δήμος που περιβάλλεται από δάση, περιβάλλεται από τη φύση. Πολλές φορές αυτή η φύση μπαίνει και μέσα στους οικισμούς μας. Άρα είμαστε ένας δήμος που, δόξα τω Θεώ, έχουμε στοιχεία τέτοια που μας βοηθάνε. Επίσης, σημαντικοί παράγοντες είναι και οι όροι δόμησης που έχουν οι περισσότερες περιοχές, αν πω ότι λίγο περισσότερο πυκνοδομημένη είναι η Πυλαία, αλλά επίσης το Πανόραμα, ο Χορτιάτης, η Εξοχή, το Φίλυρο έχουν χαμηλότερους συντελεστές δόμησης και χαμηλότερα κτίρια, συνήθως διώροφα με ανοιχτούς χώρους. Οπότε, είναι ήπια η δόμηση και αυτό δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.
Θα σας έλεγα ότι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που είχαμε στην περιοχή ήταν η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού σε σχέση με τη διαχείριση των λυμάτων. Ο Βιολογικός ήταν και παλαιότερης τεχνολογίας, αλλά και μικρότερης χωρητικότητας σε σχέση με το οικισμό που μεγάλωσε. Και πολλές φορές η διαχείριση των λυμάτων δεν γινόταν με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρχαν υπερχειλίσεις, υπήρχαν λύματα που έφευγαν και στο ρέμα που φτάνει μέχρι τα πλατανάκια του Πανοράματος και μέχρι το φράγμα της Θέρμης. Γενικά είχαμε μια περιβαλλοντική επιβάρυνση από αυτό.
Με το μεγάλο έργο που κάναμε, της διασύνδεσης της αποχέτευσης του Χορτιάτη με το Καλοχώρι, τα λύματα του Χορτιάτη τώρα ταξιδεύουν 40 χιλιόμετρα και πάνε στο Καλοχώρι. Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει αυτό. Τα λύματα που τα διαχειρίζονταν ο Βιολογικός που ήταν εκεί κοντά στο ρωμαϊκό υδραγωγείο στην είσοδο του Χορτιάτη, τώρα πηγαίνουν με αγωγό από τον Χορτιάτη μέχρι τα Πεύκα και από τα Πεύκα ενώνονται με τον αγωγό της ΕΥΑΘ και καταλήγουν στο Καλοχώρι, όπου γίνεται η επεξεργασία τους στον Βιολογικό της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο, κατά την άποψή μου, πρόβλημα που είχαμε, το οποίο τώρα ξεπερνιέται και με έναν σύγχρονο τρόπο δεν επιβαρύνει την περιοχή.»
Όσον αφορά την τοπική κοινωνία, πώς θεωρείτε ότι μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στις διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που υπάρχουν στο Δήμο μας;
«Για αρχή να πιάσουμε τα απλά. Ο καθένας μας κρίνεται από την ατομική του συμπεριφορά: εάν εγώ φεύγοντας από εδώ, πετάξω στην αυλή του δημαρχείου το αποτσίγαρο μου. Είναι η απλή καθημερινότητα. Εκεί γενικότερα όλοι πρέπει να αλλάξουμε, και οι μεγαλύτεροι και οι νεότεροι. Βλέπετε κι εσείς πολλές φορές, τα βλέπουμε όλοι, πράγματα που δεν δικαιολογούνται, δηλαδή είναι απλές συμπεριφορές καθημερινές, που εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι είναι αντικοινωνικές. Ας αρχίσουμε από τα απλά, να γίνουμε καλύτεροι στις απλές καθημερινές μας συνήθειες, να είμαστε πιο πειθαρχημένοι, να αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο τον εαυτούλη μας… Ειδικά εσείς πρέπει να μας διορθώσετε στις συνήθειες εμάς τους μεγαλύτερους.
Από εκεί και πέρα, για μένα καλοδεχούμενη είναι κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κάθε κοινωνική συνεργασία που έχει να κάνει, για παράδειγμα, με το να διεκδικήσει το σχολείο σας μία δεντροφύτευση ή ενίσχυση του πράσινου στην περιοχή ή να κάνουμε καθαρισμό σε ακτές (που έχει και ακτές ο δήμος) ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή δασική, είτε στον Χορτιάτη είτε σε άλλη περιοχή. Καλοδεχούμενες όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Ο Δήμος πάντα τις στηρίζει και έχουμε κάνει άπειρες τέτοιες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, αν τα νέα παιδιά μπαίνουν μπροστά. Θα συνεργαστούμε δήμος και κοινωνία, για να μπορέσουμε να κάνουμε αποτελεσματικό καθαρισμό περιοχών ή δεντροφύτευση ή ό,τι άλλο μπορεί να βάζει το μυαλό σας, που μπορεί να αναβαθμίσει το περιβάλλον.»
Στη συνέχεια ο κύριος Δήμαρχος μας ρώτησε αν συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου Follow Green. Τον ενημερώσαμε για την περυσινή συμμετοχή μας και την κουλτούρα ανακύκλωσης που δημιούργησε στο σχολείο μας αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία. Στη συνέχεια ο κύριος Δήμαρχος τόνισε τον ρόλο της νέας γενιάς στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Πάντως, παιδιά, εσείς και η νεότερη γενιά ακόμα, τα μικρότερα παιδιά από εσάς, θα είστε αυτοί που θα διαμορφώσετε καλύτερες συνθήκες, πιστεύω, για την πατρίδα μας στο μέλλον. Δυστυχώς, οι γενιές οι δικές μας δεν τα έχουν καταφέρει καλά. Έχουμε πολλά κατάλοιπα αρνητικά... Βασιζόμαστε σε σας. Σας θέλουμε συμμάχους. Μακάρι από την απλή καθημερινή σας πρακτική μέχρι τη δημιουργία κινημάτων που βοηθούν στην οικολογία και την αειφορία, να είστε μπροστά.»
Ο κ. Καϊτετζίδης μας ρώτησε για τη συλλογή καπακιών στο σχολείο μας και όταν του είπαμε ότι ασχολούμαστε με αυτή τη δράση, προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει, ώστε να στηρίξουμε κάποιον συνάνθρωπο ή συμπολίτη μας παίρνοντας για αυτόν ένα αμαξίδιο. Όπως είπε, θα ήθελε «να μπορέσουμε να ενώσουμε δυνάμεις για κάτι καλύτερο». Ακολούθως, εστίασε στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά την άποψη μου, σε όλες τις ελληνικές κοινωνίες -και θέλω να σας κάνω και μια κουβέντα και για αυτό- είναι τα αδέσποτα ζώα. Και στον Χορτιάτη είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις, πριν μπεις στον οικισμό. Έχουν γίνει και επιθέσεις. Έχει κατηγορηθεί ο δήμος μας πολλές φορές και διαχειριζόμαστε ένα θέμα που υπάρχει μόνο στη χώρα μας. Δεν γίνεται πουθενά αλλού. Υπάρχει ένας νόμος και θέλω να το ξέρετε αυτό. Λένε πολλές φορές: υπάρχουν τόσα αδέσποτα και δεν τα μαζεύετε; Το ξέρετε ότι μας απαγορεύεται να τα μαζεύουμε; Πρέπει να επιτεθούν σε ανθρώπους πρώτα, να γίνουν επικίνδυνα και μετά ο δήμος να κληθεί να τα μαζέψει. Μα αν έχουν δαγκώσει δύο -τρεις ανθρώπους, το κακό ήδη θα έχει γίνει.
Ο νόμος λέει ότι ο Δήμος πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου να στειρώνει, να εμβολιάζει, να αποπαρασιτώνει, να σημαίνει με τσιπάκι το αδέσποτο ζώο και μετά να το επαναφέρει στο φυσικό του περιβάλλον. Φυσικό του περιβάλλον είναι ο κεντρικός σας δρόμος, είναι η γειτονιά. Αυτό το ζώο, όμως, αν γίνει αγέλη με άλλα ζώα, θα γίνει επικίνδυνο.
Επίσης, να σας πω ότι κινδυνεύει και το ίδιο το ζώο. Έχουμε κατά καιρούς γίνει μάρτυρες εγκληματικών συμπεριφορών συμπολιτών μας που πετάνε φόλα ή μάρτυρες του απρόσεκτου οδηγού που θα τραυματίσει, θα σκοτώσει ένα ζώο. Για μένα, σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη δεν νοείται να κυκλοφορούν ασυνόδευτα ζώα στον δρόμο. ... Στο εξωτερικό, δεν πρόκειται να δεις ζώο να κυκλοφορεί μόνο του στον δρόμο. Θα έχει τον ιδιοκτήτη του, την οικογένεια του, με το λουρί του θα πηγαίνει και θα έχει την ευθύνη του αυτός που το έχει... Αν μπορείτε εσείς να υιοθετήσετε μερικά ζωάκια που τα καημένα βρίσκονται στον δρόμο, να τα βάλουμε σε σπίτι και να βρουν οικογένεια και ασφάλεια, ειλικρινά θα σας έλεγα “μπράβο σας“, ότι το Λύκειο του Χορτιάτη μπόρεσε να προστατέψει κάποια ζωάκια, ώστε να μην περιφέρονται στον δρόμο, κάτι που είναι επικίνδυνο και για τα ίδια...
Είναι πρόβλημα το θέμα των αδέσποτων ζώων. Για μένα είναι ένα γενικό πρόβλημα που δείχνει και τον βαθμό πολιτισμού μας. Στην εποχή που οι άλλοι έχουν τα ζώα τους καλοδιατηρημένα, ταϊσμένα, ντυμένα, με την οικογένειά τους, προστατευμένα κτλ., εμείς είμαστε ακόμα στη γενιά που παλεύει με τα δαγκώματα, τις επιθέσεις, με τις φόλες. Και θα σας πω για μια πόλη της Βόρειας Ευρώπης που επισκεφθήκαμε. Φυσικά δεν μιλήσαμε για αδέσποτα ζώα, γιατί θα μας κοιτούσανε σαν να είμαστε εξωγήινοι. Δεν θα καταλάβαιναν τι τους λέγαμε, γιατί δεν έχουν την εικόνα ότι μπορούν ζώα να κυκλοφορούν ασυνόδευτα μέσα στις πόλεις. Αφού μας εξήγησαν το δημοτικό πρόγραμμα, όπου ήταν όλα τα στοιχεία καταχωρημένα ψηφιακά, ο δήμαρχος μεταξύ των άλλων μας είπε ότι έχουν το DNA των σκύλων σε ψηφιακό υπόβαθρο. Δηλαδή για όλα τα σκυλιά της πόλης, οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι, να προσκομίσουν και το DNA τους που το καταχωρούσαν σε ψηφιακή πλατφόρμα …Αν το σκυλί αφήσει τις ακαθαρσίες του στον δημόσιο χώρο, τότε ο δημοτικός αστυνόμος μπορεί να το ταυτοποιήσει με το DNA του και να στείλει το πρόστιμο στο σπίτι... Αυτή είναι η διαφορά που μας χωρίζει από τις προηγμένες κοινωνίες.»
Η ερώτηση αφορά τα πεζοδρόμια, που είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετά τους κατοίκους του Χορτιάτη. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν κάποια σχέδια για τη βελτίωση και τη συντήρηση των πεζοδρομίων, έτσι ώστε να γίνουν πιο προσβάσιμα για όλους .
«Στον Χορτιάτη είδα μερικά πράγματα που είναι τόσο αντιφατικά μεταξύ τους, δηλαδή είναι μια μικρή κοινότητα, με ανοιχτούς χώρους, που την αγκαλιάζει η φύση και δεν έχει χώρο. Έχω 15 χρόνια που είμαι δήμαρχος και στην κοινότητα αυτή ψάχνω να βρω χώρο να κάνω παιδική χαρά! …Κάναμε μία παιδική χαρά στο νηπιαγωγείο, όπου υπήρχε ο χώρος και για την οποία μου λένε ότι πηγαίνει καλά, είναι γεμάτη. Το δεύτερο ήταν αυτό με τα πεζοδρόμια, καθώς στον Χορτιάτη που θα ‘πρεπε να έχει ακόμα και πεζοδρόμους, όχι μόνο πεζοδρόμια, δυστυχώς δεν έχει. Αυτό που κάνουμε τώρα (το έχουμε ολοκληρώσει σε επίπεδο μελέτης) είναι ο κεντρικός δρόμος της 2ας Σεπτεμβρίου, από την είσοδο του χωριού μέχρι πάνω. Έχουμε κάνει μελέτη για διαμόρφωση πεζοδρομίων, που θα έχει διαπλατύνσεις, θα έχει κάγκελα, θα έχει φωτισμό, θα έχει διέλευση για τα άτομα με προβλήματα όρασης, θα έχει παγκάκια. Είναι μία ολοκληρωμένη μελέτη.»
Η συζήτηση με τον κύριο Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα και ήταν για μας μια ξεχωριστή εμπειρία που μας έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούμε για το καίριο θέμα του φυσικού αλλά και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Μέσω της συνάντησης αυτής είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε για σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας και να συνειδητοποιήσουμε τον σημαντικό ρόλο και το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των πολιτών.
Comments