Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού η συντακτική ομάδα του Γυάλινου κόσμου κατέθεσε τους προβληματισμούς της για τα αποτελέσματα του πολέμου στη ζωή των παιδιών.
"Τα παιδιά που βιώνουν την ωμότητα του πολέμου στερούνται αγαπημένα πρόσωπα του περίγυρού τους, γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλους. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία τους αλλά κι στην ανάπτυξή τους. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν την έλλειψη σε βασικά είδη, στερούνται την τροφή, τη στέγη, το παιχνίδι, την εκπαίδευση. Όλα αυτά θα επηρεάσουν το κάθε παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, καθώς αυτή η τραγική και τραυματική κατάσταση-ακόμα κι αν υπάρχει ειρήνη αργότερα-θα έχει αφήσει το στίγμα της πάνω του. Στην ουσία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες προσαρμογής, κοινωνικοποίησης και συνύπαρξης με τους συνομηλίκους του."
Γεωργία Καμάνικα
"Σε μια τέτοια συνθήκη, όπως αυτή του πολέμου, τα σωματικά και ψυχικά προβλήματα που προκαλούνται είναι ανυπολόγιστα. Τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, καθώς οι δομές έχουν καταστραφεί. Η υγεία τους δεν προστατεύεται και η ζωή τους δεν κινδυνεύει μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Η βία αυξάνεται καθημερινά αλλά και η καταπίεση. Τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους και τις επιθυμίες τους, γιατί κυριαρχεί η λογοκρισία και ο φόβος."
Σαββίνα Τσιτσοπούλου
"Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν τον πόλεμο. Η καταστρατήγηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση τα κρατά μακριά από πνευματικά εφόδια απαραίτητα για να συνεχίσουν τη ζωή τους, τη γνώση και την κριτική σκέψη. Ο πόλεμος τελικά, επηρεάζει την ψυχική τους κατάσταση προκαλώντας τους φόβο και ανασφάλεια για όσα θα ακολουθήσουν. Το αίσθημα της δυστυχίας είναι διαρκές."
Σοφία Γαβριηλίδου
"Ο πόλεμος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Καταρχάς, ως έφηβοι, είμαστε συναισθηματικά ευάλωτοι και το αίσθημα ανασφάλειας, φόβου και άγχους λόγω της αβεβαιότητας και της βίας που συνοδεύει τον πόλεμο μπορεί να μας τραυματίσει βαθιά. Οι επιπτώσεις σίγουρα θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επηρεάσουν τις σχέσεις, την αυτοεκτίμηση και την ανάπτυξη της ταυτότητάς μας. Το αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς γιγαντώνεται, καθώς η κοινωνική δομή αλλάζει δραματικά."
Δημήτρης Γερομανώλης
Το σκίτσο φιλοτέχνησε η Μαργαρίτα Μαυροπούλου
Συγχαρητήρια!! Ώριμες και αξιόλογες απόψεις από τη νέα γενιά! Εξαιρετικές εικαστικές δημιουργίες!
e-ματιά του 1ου