Στα μονοπάτια των πανεπιστημιακών σπουδών: Μια διδακτική επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ
- efimeridalykchort
- Apr 10
- 2 min read

Των Ο.Γκουραμάνη, Ζ.Καρανάσιου, Β.Κετικίδου, Ζ.Λόγγου
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών επισκεφθήκαμε την Τρίτη 8 Απριλίου, τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο διδασκαλίας των μαθημάτων της Ιστορίας Προσανατολισμού και Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Γ Λυκείου και μας συνόδευσαν οι φιλόλογοι του σχολείου, κ. Δρίτσαρη και κ. Καρατάσιου.
Επισκεφθήκαμε αρχικά το Σπουδαστήριο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ξεναγηθήκαμε στην πλούσια βιβλιοθήκη μαθαίνοντας για τη μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας, την αξία των πηγών και των σπάνιων βιβλίων. Στη συνέχεια ο καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας κ. Φ.Κοτζαγεώργης μας παρουσίασε ζητήματα σχετικά με τα είδη και την επεξεργασία των πηγών, καθώς και τα προβλήματα της ιστορικής έρευνας. Επίσης, μας ενημέρωσε για τις σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Με αφορμή τα όσα μας εξήγησε, προβληματιστήκαμε με τη διαπίστωση πως δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι για το κατά πόσο τα ιστορικά δεδομένα που μαθαίνουμε είναι τελείως έγκυρα. Κι αυτό γιατί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα κίνητρα και οι πηγές του κάθε ιστορικού που καταγράφει τις πληροφορίες, έτσι ώστε να αξιολογούμε κάθε φορά την αξιοπιστία τους και την αντικειμενικότητά τους. Η προσωπική θέση του επιστήμονα στα ιστορικά γεγονότα αλλά και η αδυναμία αναγνώρισης μεσολάβησης δεύτερου παράγοντα στην πηγή άντλησης πληροφοριών παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του υποκειμενικού χαρακτήρα των πληροφοριών. Ακόμα και αν ο δημιουργός του προς εξέταση αντικειμένου είναι πρόσωπο εμπλεκόμενο στα ιστορικά συμβάντα, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη πηγή, καθώς ελλοχεύει περισσότερο ο κίνδυνος να μην ευρεθεί η αντικειμενική αλήθεια, αφού ο ιστορικός δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εσωτερική διεργασία του ιστορικού προσώπου.
Ακολούθως, επισκεφθήκαμε το Τμήμα Φιλολογίας, στο σπουδαστήριο του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου μας υποδέχθηκε θερμά ο κ. Β.Βασιλειάδης, επίκουρος καθηγητής του τομέα Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών. Ο κ. Βασιλειάδης μας ενημέρωσε για την ιστορία του ιστορικού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής και το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Φιλολογίας. Ακόμη, μάθαμε για την επαγγελματική αποκατάσταση μετά τη φοίτηση στη σχολή και μάλιστα για επαγγέλματα τα οποία δεν γνωρίζαμε ότι σχετίζονται με τη Φιλοσοφική Σχολή και το συγκεκριμένο τμήμα, όπως αυτά που συνδέουν την τεχνολογία με τη φιλολογία ή τον φιλόλογο με τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Οι καθηγητές που μας υποδέχθηκαν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν και να μας ενημερώσουν και ήταν πολύ δεκτικοί σε μια οικεία σχέση με τους φοιτητές. Επίσης, κυριαρχούσε ένα οικείο κλίμα από όλους στο πανεπιστήμιο και υποστηρικτικό για εμάς. Οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι, πρόσχαροι και με θετική διάθεση.
Αυτό, επίσης, που μας κέντρισε το ενδιαφέρον στο κτήριο της Φιλοσοφικής ήταν η αρχιτεκτονική δομή του με τα διάφορα κτήρια που συνολικά αποτελούν μια άρτια δομή για τη σωστή διδασκαλία των μαθημάτων. Ο χώρος ήταν προσεγμένος, καθαρός και ευρύχωρος. Το παλιό κτήριο ήταν καθαρό, ζεστό προς τους επισκέπτες του. Είναι μια δομή πλήρης σε οτιδήποτε ένας φοιτητής μπορεί να χρειαστεί, όπως αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες με πλήρη εξοπλισμό για όλες τις ειδικότητες. Οι περισσότεροι, λοιπόν, πλέον έχουμε αποφασίσει να προσθέσουμε στο μηχανογραφικό μας τα τμήματα που γνωρίσαμε.
Comments