top of page
sky_edited.jpg

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ

efimeridalykchort

του Άγγελου Χρυσουλά και της Ξένιας Πάντζη


Ερευνώντας τις ρίζες μας στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Μήλο μου κόκκινο" καταγράψαμε την ιστορία του φλάμπουρου.

Το φλάμπουρο ή ο «φλάμπουρας» είναι μία σαρακατσάνικη σημαία: συγκεκριμένα είναι το λάβαρο της χαράς, και κυρίως της χαράς του γάμου. Αποτελείται από ένα κοντάρι και την σημαία του. Το κοντάρι είναι συνήθως φτιαγμένο από κρανιά, για να γίνει και ο δεσμός ανάμεσα στους συζύγους τόσο γερός, όσο είναι και το ξύλο της κρανιάς. Στην πάνω άκρη του κονταριού υπάρχουν τρία μήλα ή τρία ρόδια καρφωμένα πάνω σε μικρά ξυλάκια σε σχήμα σταυρού, τα οποία συμβολίζουν τον έρωτα και τη γονιμότητα. Το άσπρο πανί της σημαίας είναι αφόρετο, αχρησιμοποίητο υφαντό, με διάφορες κορδέλες και δαντέλες κεντημένες και αυτές σε σχήμα σταυρού. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το γαλάζιο, το μπλε και το κόκκινο και όλα τα στολίδια του συμβολίζουν τις ακτίνες του ήλιου.

Ο φλάμπουρας ραβόταν με τρεις βελόνες, συνήθως από ελεύθερα κορίτσια, με συνοδεία τραγουδιού και χορού. Η πρώτη κοπέλα ξεκινούσε ράβοντας και τραγουδώντας, ώσπου να τελειώσει η κλωστή της. Στη συνέχεια αναλάμβανε η επόμενη ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ο αριθμός των τριών βελονιών συμβολίζει την Αγία Τριάδα και φανερώνει τη θρησκευτική πίστη που διακατείχε τους Σαρακατσάνους. Τη φύλαξη του φλάμπουρα όσο ραβόταν αλλά και κατά τη διάρκεια του γάμου αναλάμβανε «ο φλαμπουριάρης», ένα παλικάρι που είχε ζωντανούς και τους δύο γονείς του ή ο αδελφός του γαμπρού.

Κατά τη διάρκεια του κεντήματος του φλάμπουρου ο πεθερός «κερνούσε τον φλάμπουρα», συνήθως με χρυσά νομίσματα ή κάτι εξίσου πολύτιμο. Κατά τη διάρκεια του ραψίματος πρώτος χόρευε τρεις χορούς «ο φλαμπουριάρης» και στη συνέχεια ξεκινούσε το γλέντι. Στο τέλος, όταν ήταν πλέον έτοιμο το λάβαρο- όπως γίνεται και με το φόρεμα της νύφης στους γάμους- οι παρευρισκόμενοι «χορεύαν τον φλάμπουρα». Τότε τον κρατούσαν ψηλά χορεύοντας τέσσερα άτομα (συνήθως αγόρια και σπανιότερα κορίτσια) και επάνω του οι άνθρωποι έριχναν καραμέλες, ροδοπέταλα ή και χρήματα, για να είναι γλυκιά, όμορφη και εξασφαλισμένη η ζωή του νεόνυμφου ζευγαριού.


Комментарии


bottom of page