της Στέλλας Σαρίδου
Καλό μήνα! Με αφορμή την έναρξη του Μάρτη, η ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος «Μήλο μου Κόκκινο» του Α΄2 έψαξε και ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της λαογραφίας πληροφορίες σχετικά με τον τρίτο μήνα του έτους, ξεχώρισε κάποιες από αυτές και τις μοιράζεται μαζί σας:
Η λαϊκή φαντασία έδωσε στον Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια, όπως Ανοιξιάτης (γιατί είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης), Γδάρτης, Παλουκοκάφτης, Κλαψομάρτης, Πεντάγνωμος (για το ευμετάβλητο του καιρού), Βαγγελιώτης (λόγω της γιορτής του Ευαγγελισμού),Φυτευτής, και άλλα δηλωτικά της φυσιογνωμίας του, που έχουν σχέση με ιδιότητες ή πράξεις που του αποδίδονται. Τα πιο πολλά από αυτά βρίσκονται μέσα στις παραδόσεις και τις παροιμίες που έπλασε ο λαός για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού ή τις βαρυχειμωνιές που παρατηρούνται μέσα στο Μάρτη και που πάντα είναι επικίνδυνες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η παρακάτω παράδοση μάλιστα αποκαλύπτει την «πονηριά» και την ανωριμότητα του «δίγνωμου Μάρτη»:
«Η ΚΑΤΕΡΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ»
Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια επιπολαιότητα όμως που έκαμε σε βάρος των άλλων μηνών (που ήταν τα αδέλφια του) στάθηκε αιτία, για να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης.
«Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι, ώστε να μπορούν να πίνουν, όποτε τους ερχόταν η όρεξη. Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης:- Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι, για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς.- Καλά, ρίξε εσύ πρώτος, του είπαν οι άλλοι.
Αυτό και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες.
Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης.- Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ' αρχίσω και να πίνω.- Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.
Έτσι λοιπόν, τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος και άρχισε να πίνει, ως που ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν, ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιεί κρασί. Πηγαίνει και το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ' ακούνε εκείνοι, θυμώνουνε και σκέφτονται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης, που ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει ο Γενάρης και «του τραβάει ένα γερό χέρι ξύλο». Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει, δηλαδή, το έτος κάθε Μάρτη. Έτσι έγινε να αρχίζει το έτος από το Γενάρη.
Από τότε, όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε, κλαίει και βρέχει».
Η παράδοση, που με μικρές παραλλαγές τη συναντάμε και αλλού, είναι αιτιολογική και σκοπεύει στην εξήγηση της ακαταστασίας του καιρού που συνήθως χαρακτηρίζει τον Μάρτη.
Comments