Της Μελίνας Καλούση
Ο πρώτος τόμος της σειράς των Απάντων του Ιπποκράτη έφτασε στα χέρια μου πριν από έναν χρόνο και η ανάγνωση του με βοήθησε πραγματικά στην κατανόηση της ιατρικής ως επιστήμης. Σχετικά με τον τόμο αυτό που είναι γραμμένος από τον πατέρα της Ιατρικής, απαραίτητη κρίνεται η μελέτη και η ανάλυσή του σε βάθος από κάθε υποψήφιο της ιατρικής, καθώς και από έναν νέο που ήδη φοιτά στη σχολή. Ο άνθρωπος που τον μελετά, όχι μόνο έρχεται στη θέση να αποφανθεί για την υπόσταση της αλλά και να κατανοήσει εάν πραγματικά προορίζεται για αυτόν. Ο Ιπποκράτης συμβάλει στην ένταξη του αναγνώστη στην φιλοσοφία της ιατρικής πρακτικής ήδη από τον πρώτο τόμο, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα συμβάντα. Ο μελετητής του λόγου του αποκτά ισχυρή αυτογνωσία και κριτική ικανότητα, καθώς μπορεί να εξετάσει τον βαθμό ηθικότητας που κατακτά ένας ιατρός ασκούμενος στο επάγγελμα αυτό, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον πατέρα της ιατρικής. Βεβαίως, συμπεριλαμβανομένου του όρκου του Ιπποκράτη μπορεί κανείς να δει πως αναφέρονται στοιχεία αμφιλεγόμενα για την τωρινή εποχή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αμφιταλαντεύσεις στους αναγνώστες για τις διαφορές των εποχών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την εφαρμογή της διαχρονικότητας με βάση την προσωπική του κατανόηση της ιατρικής.
Ο Ιπποκράτης, γεννημένος στην Κω το 460 π.Χ, υπήρξε ο θεμελιωτής της επιστημονικής ιατρικής, όπως νοείται ο όρος επιστήμη σήμερα. Συνδυάζει τις δύο πηγές της γνώσης, αξιοποιεί την εμπειρία και τον ορθό λόγο και προσαρμόζει την θεραπευτική του στον συγκεκριμένο ασθενή, τον οποίο αντιμετωπίζει ως ψυχοσωματική ολότητα. Η διδασκαλία και το έργο του διακρίνονται από τον ηθικό χαρακτήρα τους, τη μεγαλοφυΐα των συλλήψεων και το επιστημονικό δαιμόνιο στην ιατρική πράξη. Ο ακραιφνής επιστημονικός χαρακτήρας του έργου του επιβεβαιώνεται απόλυτα και από τη σύγχρονη ιατρική.
Το έργο το γνώρισα από τις εκδόσεις Κάκτος. Στο συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει το πρωτότυπο κείμενο στην αρχαία ελληνική και παρατίθεται η μετάφραση στα νέα ελληνικά για την πλήρη κατανόησή του. Ο τόμος αυτός αποτελείται από τα εξής διακριτά κεφάλαια: Ο Όρκος: Η ηθική του ιατρικού επαγγέλματος. Οι ηθικές αντιλήψεις της ιπποκρατικές σχολής, Νόμος: Προϋποθέσεις και μέθοδος για την εκμάθηση της ιατρικής, Περί αρχαίας ιατρικής: Εγκώμιο για τις αρχές της ιατρικής σε αντίθεση προς τα νεότερα συστήματα. Κριτική της άποψης ότι όλες οι αρρώστιες έχουν μία και μοναδική αιτία, Περί ιατρού: Δεοντολογικές παρατηρήσεις για την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του γιατρού όπως και για την άσκηση του λειτουργήματός του, Περί τέχνης: Η υπόσταση της ιατρικής τέχνης. Περιεχόμενο, αντικείμενο και σκοπός της, Περί ευσχημοσύνης: Ο γιατρός που ασκεί το λειτούργημά του με ευπρέπεια και εντιμότητα ο πραγματικός ιπποκρατικός γιατρός, Παραγγελίαι: Ηθικοί κανόνες που πρέπει να διέπουν την ιατρική επιστήμη και πρακτική, Αφορισμοί: Επιτομή σημειωτικής, διαιτητικής, θεραπευτικής και προγνωστικής της ιατρικής σχολής της Κω.
Συμπερασματικά, το τεύχος αυτό είναι πολύ χρήσιμο για όλους τους αναγνώστες και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ιατρική ή όσους προσπαθούν να κατανοήσουν εάν η επιστήμη αυτή τους ταιριάζει.
Ιπποκράτη, Άπαντα 1 Γενική Ιατρική, Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια από την φιλολογική ομάδα Κάκτου, Πρώτη έκδοση 1993, Εκδόσεις Κάκτος
Commentaires